Woningwaarderapport via RWWR

Voor nog geen vijf euro kun je een digitaal woningwaarderapport krijgen van het RWWR. Zij maken een modelmatige berekening middels slimme algoritmes. Daarbij gebruiken zij data van de gemeente en andere bronnen, zoals type woning, locatie, bouwjaar, perceel- en woonoppervlakte, en de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Men gaat uit van een normale staat van onderhoud en afwerking en houdt geen rekening met speciale kenmerken die de waarde beïnvloeden. Zie zo'n rapport daarom als goede eerste indicatie bij vragen rond je hypotheek of de aan- of verkoop van een woning.

Taxaties

Soms is het nodig dat de waarde van je (toekomstige) woning wordt bepaald. Dat kan op verschillende manieren, afhankelijk waar de taxatie voor nodig is. Neem bij twijfel even contact op, vóór je hier geld aan uitgeeft.

Ter plekke

Bij een uitgebreide taxatie bezoekt de taxateur de woning om de waarde vast te stellen. Daarbij neemt hij of zij alle kenmerken van het huis mee. Het duurt gemiddeld een week voor je het rapport ontvangt. Omdat iemand ter plekke de siuatie waarneemt is deze vorm het meest nauwkeurig, maar ook het duurst. 

Desktoptaxatie

Bij een desktoptaxatie, ook wel hybride taxatie genoemd, wordt de waarde van je woning bepaald op basis van online data. Er komt wel een taxateur aan te pas, die deze waarde controleer van achter zijn bureau (desktop). Dit gebeurt vrijwel altijd via Calcasa en kost tussen de zestig en honderd euro. Let op, want dit type waardebepaling wordt niet in alle situaties geaccepteerd.

WOZ-waarde

Gemeenten sturen woningbezitters jaarlijks in januari of februari een nieuwe WOZ-beschikking, per post of via de berichteninbox Mijnoverheid.nl. Vaak zit daar ook een WOZ-taxatieverslag bij met een aantal kenmerken van de woning en recente verkoopprijzen van soortgelijke woningen in de buurt. Dit taxatieverslag kun je ook opvragen bij de gemeente. Gaat het je alleen om de WOZ-waarde, dan kun je die gratis online checken via waardeloket.nl.

Wat wil je weten?

Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Raadpleeg ons als je vragen hebt.

Financiële begrippenlijst

Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. Onze financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.

Financiële begrippenlijst
Wat valt onder bijkomende kosten?

Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies. 

Meer lezen

Wat is een hypotheek?

Bij een ‘hypotheek’ leen je geld voor het aankopen van een woning. Deze geldt daarbij als onderpand. Dit zogenaamde ‘hypotheekrecht’ biedt de geldverstrekker meer zekerheid dat de lening kan worden terugbetaald. Hij verkrijgt via een hypotheek namelijk het recht om je woning te verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer betaalt. In dat geval is er sprake van een executieverkoop. Daarnaast wil de geldverstrekker veelal ook een pandrecht.

Meer lezen

Wat kan ik meer lenen met een energiebespaarbudget?

Steeds meer mensen denken na over zonnepanelen en isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Wanneer je wilt gaan verduurzamen, gelden er ruimere mogelijkheden voor een hypotheek. Met het Energiebespaarbudget mag je namelijk tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG. 

Meer lezen

Hoe zit dat met de (vrijstelling) overdrachtsbelasting?

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. De overheid heeft hiervoor een handige 'infographic' gemaakt. Hieronder vind je daarover extra informatie.

Meer lezen

Wat betekent een hypotheek voor mijn belastingaangifte?

Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’. 

  • Box 3 kijkt naar je vermogen: het verschil tussen je bezittingen en schulden.
  • Box 2 kijkt alleen naar inkomen uit een ‘aanmerkelijk belang’ in een onderneming
  • In Box 1 zit het zogenaamde ‘belastbaar inkomen uit werk en woning’. Hierin valt bijvoorbeeld je salaris, een uitkering en winst uit je onderneming. In deze box kom je ook je (eerste*) eigen woning en je hypotheek tegen 

Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op. 

Meer lezen

Bekijk alle financiële begrippen
Phone icon

bel ons op
?????

email icon

Stuur een mail naar
?????

hous icon

Bezoek ons op
?????

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op

Nobel financieel advies logo licht

Nobel Financieel Advies is jouw persoonlijke hypotheekspecialist, Veel mensen die voor het eerst bij mij komen, geven aan eigenlijk geen goed beeld te hebben van de financiële situatie waarin ze zich bevinden. Betaal ik niet teveel voor mijn hypotheek? Ben ik niet oververzekerd? Wat gebeurt er als ik werkloos raak? Het is belangrijk om een helder beeld te hebben van jouw situatie en er vertrouwen in te hebben dat dit goed geregeld is.

Contact
Openingstijden

Ma t/m Vr
09:00 - 17:00

Weekenden en avonduren op afspraak

Kantoorgegevens

AFM

12048248 
Kifid 300.018007
KVK 82676844
Volg mij op social media
Deel deze pagina
© Dutch media lab